Op 22 december 2023 is het Ontwerp Bestemmingsplan Oosterhorn ter inzage gelegd en konden zienswijzen worden ingediend. Tot op heden zijn de zienswijzen nog niet beantwoord en dit heeft mede te maken met extra onderzoek. In april 2024 heeft de Commissie MER een voorlopig toetsingsadvies geschreven waarin meer onderzoek wordt geadviseerd.
Hier is een beknopte samenvatting van de belangrijkste bevindingen en conclusies uit het voorlopige toetsingsadvies over het milieueffectrapport (MER) voor het bedrijventerrein Oosterhorn:
Achtergrond
De gemeente Eemsdelta werkt aan een nieuw bestemmingsplan voor het bedrijventerrein Oosterhorn, dat ruimte moet bieden aan zware industrie. Het MER is geactualiseerd om de milieugevolgen van deze plannen te onderzoeken.
Belangrijkste bevindingen
Scenario's:
Grijze groei: Focus op chemie en afvalverwerking.
Groene groei: Nadruk op recycling en biobased chemie. Beide scenario's hebben mogelijke milieueffecten, waaronder verslechtering van water- en bodemkwaliteit, geluidsoverlast, en een toename van verkeer.
Informatiehiaten:
Natuur en waterkwaliteit: Effecten op Natura 2000-gebieden en naleving van de Kaderrichtlijn Water zijn onvoldoende onderbouwd.
Luchtkwaliteit: Gebrek aan analyse van emissies van zeer zorgwekkende stoffen (ZZS) en vluchtige organische stoffen (VOS).
Cumulatieve effecten: De effecten van stikstofdepositie en thermische emissies op omliggende ecosystemen zijn onvoldoende in beeld gebracht.
Duurzaamheid:
De duurzaamheidsambities zijn onvoldoende geconcretiseerd in het MER. Er is een gebrek aan actuele informatie over energiegebruik en emissies.
Werelderfgoed Waddenzee:
De mogelijke impact op de kernwaarden van de Waddenzee (bijvoorbeeld door scheepvaart of waterkwaliteit) wordt niet voldoende onderzocht.
Gezondheid:
Geluid, geurhinder, en luchtkwaliteit worden besproken, maar zijn onvolledig geanalyseerd volgens nieuwe methodologieën.
Advies van de Commissie
De Commissie adviseert om aanvullende informatie toe te voegen aan het MER voordat er een besluit genomen wordt. Dit omvat:
Met deze aanvullingen kan het milieubelang beter worden meegewogen in de besluitvorming.